Universitatile ar putea avea Societati Antreprenoriale Studentesti

Publicat: 26 Ian 2017 00:00

Potrivit unui proiect de ordin publicat pe site-ul Ministerului Educaţiei şi supus dezbaterii publice, instituţiile de învăţământ superior acreditate de stat sau particulare din România ar putea avea societăţi antreprenoriale studenţeşti.

Ordinul de ministru supus dezbaterii publice reglementează modul de organizare şi funcţionare a Societăţilor Antreprenoriale Studenţeşti (SAS), constituite ca structuri fără personalitate juridică la nivelul instituţiilor de învăţământ superior acreditate, de stat sau particulare, din România.  Astfel, activitatea Societăţilor Antreprenoriale Studenţeşti se adresează studenţilor instituţiei de învăţământ superior în care funcţionează, indiferent de programul de studiu pe care aceştia îl frecventează sau de forma de învăţământ, inclusiv studenţilor veniţi la studii prin programe de mobilităţi, respectiv absolvenţilor proprii în primii 3 ani de la absolvire.

Proiectul prevede că o Societate Antreprenorială Studenţească are următoarele atribuţii principale:

- elaborarea de materiale destinate informării şi orientării studenţilor în realizarea proiectelor, raportat la faptul că posibilitatea sistemului educaţional universitar de a produce într-un termen mediu competenţele solicitate de mediul socio - economic este în continuă schimbare

- organizarea de activităţi de mentorat pentru studenţii care vor să înfiinţeze un start-up

- încurajarea colaborării mentor - student în vederea consolidării şi dezvoltării unor elemente ale competenţelor practice profesionale necesare viitorilor absolvenţi la nivelul învăţământului educaţional superior.

- organizarea unor sesiuni de proiecte cu scopul selectării unor propuneri care să fie înaintate consiliului executiv spre evaluare şi feedback, să organizeze concursuri pentru atragerea de finanţări pentru cele mai bune proiecte.

"SAS este condus de un Consiliu executiv din care trebuie să facă parte: profesori, oameni de afaceri locali şi studenţi. Consiliul executiv al SAS este condus de un preşedinte, care trebuie să fie cadru didactic membru al Consiliului, ales prin vot de membrii Consiliului şi numit prin decizie a rectorului. Preşedintele Consiliului executiv al SAS prezintă anual consiliului de administraţie un raport asupra serviciilor oferite, publicat apoi pe site-ul instituţiei de învăţământ superior. SAS se subordonează academic senatului universităţii şi administrativ rectorului. Baza materială necesară desfăşurării activităţilor SAS se asigură de către instituţia de învăţământ superior organizatoare", mai prevede proiectul.

De asemenea, finanţarea SAS se face prin bugetul consolidat al universităţii, iar în scopul asigurării/dezvoltării activităţii SAS instituţia de învăţământ superior poate atrage fonduri nerambursabile şi alte resurse extrabugetare. " În termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentului Ordin, fiecare instituţie de învăţământ superior acreditată va elabora propria metodologie de aplicare, precum şi regulamentul de organizare şi funcţionare ale SAS, aprobat de către senatul universităţii, cu respectarea prevederilor prezentului Ordin", se precizează în proiect, anunță Agerpres.ro.

Cele mai citite

Bacalaureat 2009: Rezultate Bacalaureat 2009

In articolul de mai jos puteti vizualiza Rezultatele partiale ale examenului de Bacalaureat 2009. Rezultatele Bacalaureat 2009 vor fi actualizate zilnic in masura in care vor fi facute publice. Rezultate Bacalaureat 2009 pe Judete : Rezultate Bacalaureat 2009 Judetul Alba

Momentele subiectului operei literare

MOMENTELE SUBIECTULUI OPEREI LITERARE Subiectul operei literare este constituit din succesiunea faptelor, a evenimentelor la care participa personaje literare caracterizate tocmai prin intermediul intamplarilor relatate. Se intalneste in operele epice si dramatice. Are mai multe

POPA TANDA - REZUMAT

Parintele Trandafir, om cu multa carte, om ''vesel si harnic", ajunge preot in satul natal, in Butucani, sat populat de "enoriasi" cu dare de mana, dar nu ramane acolo nici doi ani din cauza severitati sale prea morale. El spunea ba satenilor, ba protopopului, "verde-n fata",

Sondaj

A fost examenul de bacalaureat 2009 fraudat?

Teste Online

religie

un test despre religie

mai multe »