Adolescentii si gastile de cartier

Publicat: 08 Oct 2009 00:00

Pretutindeni auzi de gasti de cartier si de faptul ca numarul lor creste ingrijorator. Gastile de cartier "se nasc" pretutindeni: din asa-zisele zone rau famate ale marilor orase, pana in micile discoteci de la sate.

Cum este firesc, fiecare gasca are anumite caracteristici, un conducator, iar din ea fac parte oameni cu aceleasi ganduri si caractere.

De obicei, cei veniti recent sunt supusi unor teste sau ritualuri prin care sa-si demonstreze abilitatile sau loialitatea fata de gasca respectiva.

Principalele cauze pentru care adolescentii accepta sa intre in gastile de cartier:

1. Lipsa banilor, dar si lipsa unei vieti normale de familie

2. Divortul parintilor sau lipsa de atentie si de interes din partea lor ii determina de multe ori pe adolescenti sa se refugieze in bratele unui anturaj dubios.

3. Se poate intampla ca adolescentii sa intre intr-o astfel de gasca pentru ca nu au de ales, pentru ca au frati, surori, veri, care fac deja parte din gastile de cartier, sau copii, care locuind in zone rau famate in care daca nu faci acest pas risti sa ai mari probleme cu protectia personala.

4. Unii o fac din teribilism, din dorinta de a uita de probleme, sau din dorinta de a ajunge lideri si a demostra ca pot mai mult decat cred altii.

De cele mai multe ori, politia nu mai poate face fata numarului tot mai mare de jafuri, atacuri armate, talhariilor si omorurilor petrecute pe strazi, cei naivi, slabi si inconstienti ar putea alege drept model de viata o gasca de cartier, calificand actele infractorilor drept adevarate fapte de vitejie.

In general, in cazul copiilor care ajung in gastile de cartier, parintii sunt ori extrem de permisivi, ori indiferenti, lasa rolul de educator scolii.

Ce poti face ca parinte pentru a evita fiul/fiica tau/ta sa ajunga intr-o gasca de cartier:

- discuta cat mai des cu el. Spune-i ce crezi despre lucrurile care se intampla in jur, dar lasa-l sa-ti explice si cum vede el lucrurile.

- Da-i exemple pozitive si indruma-l in viata, fara a lua deciziile in locul sau.

- Invata-l sa ii respecte pe cei din jur si spune-i ca prin respect poti obtine respect!

- Copiii trebuie stimulati sa se indrepte catre alt gen de activitati. Adolescentii trebuie obisnuiti sa-si petreaca mai mult timp acasa sau sa fie antrenati in diverse activitati sociale sau scolare. Activitati care ii vor modela in mod pozitiv caracterul si implicit, comportamentul in societate.

Vezi si:
Dezvoltarea copilului
Copilul meu si banii
Copilul meu acasa
Copilul meu la scoala

Cele mai citite

Bacalaureat 2009: Rezultate Bacalaureat 2009

In articolul de mai jos puteti vizualiza Rezultatele partiale ale examenului de Bacalaureat 2009. Rezultatele Bacalaureat 2009 vor fi actualizate zilnic in masura in care vor fi facute publice. Rezultate Bacalaureat 2009 pe Judete : Rezultate Bacalaureat 2009 Judetul Alba

Momentele subiectului operei literare

MOMENTELE SUBIECTULUI OPEREI LITERARE Subiectul operei literare este constituit din succesiunea faptelor, a evenimentelor la care participa personaje literare caracterizate tocmai prin intermediul intamplarilor relatate. Se intalneste in operele epice si dramatice. Are mai multe

POPA TANDA - REZUMAT

Parintele Trandafir, om cu multa carte, om ''vesel si harnic", ajunge preot in satul natal, in Butucani, sat populat de "enoriasi" cu dare de mana, dar nu ramane acolo nici doi ani din cauza severitati sale prea morale. El spunea ba satenilor, ba protopopului, "verde-n fata",

Sondaj

Ai un profesor preferat la scoala unde inveti?

Teste Online

Ce stii despre Madonna?

Un test despre viata si activitatea Madonnei

mai multe »