Inspectii scolare: criterii de evaluare

Publicat: 21 Ian 2009 00:00

In cadrul unei inspectii scolare, inspectorii se ghideaza dupa criterii prestabilite in evaluarea activitatii didactice a dascalului. Se va evalua ce stiu, ce inteleg si ce pot face elevii.

Se va evalua nivelul de atingere a standardelor nationale, acordandu-se o atentie deosebita standardelor la limba romana, limba materna, matematica si stiinte, dar se vor prezenta rapoarte complete si asupra celorlalte discipline care sunt inspectate.

Criteriile folosite sunt:

1. Inspectorii vor stabili gradul de atingere a standardelor de catre elevi. O mare importanta o vor avea discutiile cu elevii.

2. Inspectorii vor evalua aptitudinile lor la limba romana si limba materna si masura in care acestea ii ajuta sau le creeaza un handicap la studiul celorlalte discipline.

3. Va fi evaluata deprinderea elevilor de a asculta si de a extrage ceea ce este important din ceea ce au auzit si modul in care folosesc ceea ce au invatat.

4. Inspectorii vor aprecia daca matematica ii ajuta pe elevi sau e un handicap pentru insusirea celorlalte materii.

5. La stiinte, inspectorii vor evalua cunostintele elevilor despre natura, despre impactul omului asupra ei si despre cele mai importante teorii stiintifice. De asemenea, inspectorii vor aprecia capacitatea elevilor de aface experimente.

6. Inspectorii vor evalua nivelul de performanta atins de elevi si la celelalte discipline care sunt inspectate si care fac parte din curriculum-ul local sau national, la fel ca mai sus, si apreciaza daca au fost sau nu atinse standardele stabilite.

7. Inspectorii vor evalua in ce masura elevii cu aptitudini foarte diferite ajung la nivele corespunzatoare de performanta.

8. Inspectorii vor evalua si vor face comentarii asupra progresului facut de elevi pe termen scurt, de exemplu, in timpul observarii unei lectii. Pe termen lung (pe parcursul mai multor lectii sau pe parcursul unui semestru), aceasta inseamna aprecierea vitezei cu care progreseaza elevii, tinand cont de nivelul de la care au pornit. Progresul este masurat in termeni de „cat de repede isi imbogatesc cunostintele, isi sporesc intelegerea si isi imbunatatesc deprinderile de a face anumite lucruri".

Vezi si:
Inspectii scolare - ultimele noutati
Inspectii scolare - Ghidul tau de pregatire

Cele mai citite

Bacalaureat 2009: Rezultate Bacalaureat 2009

In articolul de mai jos puteti vizualiza Rezultatele partiale ale examenului de Bacalaureat 2009. Rezultatele Bacalaureat 2009 vor fi actualizate zilnic in masura in care vor fi facute publice. Rezultate Bacalaureat 2009 pe Judete : Rezultate Bacalaureat 2009 Judetul Alba

Momentele subiectului operei literare

MOMENTELE SUBIECTULUI OPEREI LITERARE Subiectul operei literare este constituit din succesiunea faptelor, a evenimentelor la care participa personaje literare caracterizate tocmai prin intermediul intamplarilor relatate. Se intalneste in operele epice si dramatice. Are mai multe

POPA TANDA - REZUMAT

Parintele Trandafir, om cu multa carte, om ''vesel si harnic", ajunge preot in satul natal, in Butucani, sat populat de "enoriasi" cu dare de mana, dar nu ramane acolo nici doi ani din cauza severitati sale prea morale. El spunea ba satenilor, ba protopopului, "verde-n fata",

Sondaj

De ce dotari ar avea nevoie scoala dumneavoastra?